Lezingen over rekenonderwijs met direct toepasbare adviezen
In Nederland haalt slechts 33% van de basisschoolleerlingen het streefniveau voor rekenen. Terwijl de ambitie is dat minimaal 65% dit niveau haalt. De verwachtingen zijn hoog, maar het lukt niet om ze waar te maken. Veel basisscholen zijn ontevreden over hun rekenresultaten en over het gebruik van rekenmethodes. Leerkrachten zien door de vele rekendoelen het bos niet meer. Intern begeleiders toetsen zich een ongeluk. Schoolleiders zoeken naar het duizend-dingen-doekje. Misschien wordt er wel te veel gedaan.
In een lezing geeft Peter Langerak praktische adviezen waar scholen direct mee aan de slag kunnen. Ook om zaken juist niet meer te doen. Adviezen die niet uit de lucht komen vallen of gebaseerd zijn op een pedagogische visie. Maar inzichten die gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek en soms zelfs 437 jaar teruggaan. Je leert waarom je school geen consultatiebureau is, wat de streefdoelen zijn, waarom je je niet hoeft te richten op 1.015 andere rekendoelen, dat alle tafels automatiseren niet alleen gaat over de tafels van keer en natuurlijk krijg je ook nog een vakantietip. Na afloop zal je zeggen: “Dat ik dit niet eerder op de pabo heb gehad!”.
Peter Langerak is onderwijspedagoog bij het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI). Als opleider is hij verantwoordelijk voor de samenwerkingstrajecten met scholen. Peter is concept-auteur voor de doorontwikkeling van de methode Foutloos Rekenen voor basisscholen. Peter is opgeleid vanuit drie perspectieven. Hij studeerde onderwijspedagogiek, bedrijfskunde en rondde eerder de pabo af. Aan de Vrije Universiteit is Peter verbonden als buitenpromovendus. In zijn onderzoek richt hij zich in meerdere studies op de effecten en voorwaarden van Foutloos Rekenen.
Wij zijn het NMI
Het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI) is een vooraanstaand onderzoekscentrum dat zich richt op wiskundig onderzoek en onderwijs.